Recensie: Ik reis alleen – Samuel Bjork

FullSizeRender (40)

Achterflap:

Ik reis alleen is het razend spannende vijfsterren-debuut van de Noorse schrijver Samuel Bjork, met in de hoofdrollen inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Kruger.

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst ik reis alleen.

Als blijkt dat het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt Holger Munchs speciale onderzoeksteam weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Kruger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk…

Auteur

Samuel Bjørk is het pseudoniem voor Frode Sander Øien (1969) schrijver, toneelschrijver en singer/songwriter. Hij debuteerde in 2001 met de roman Fantastiske Pepsi Love. Hij nam zes albums op, schreef vijf toneelstukken en vertaalde Shakespeare. En nu komt hij met zijn eerste thriller die in Noorwegen de titel Det henger en engel alene i skogen meekreeg en in Nederland Ik reis alleen. (* bron: mijnboekenblog.com).

Mijn mening

In het boek volgen de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op. Zo volgen we het team in hun jacht naar deze bizarre moordenaar, zien we of de zwaar gedeprimeerde Mia het hoofd boven water kan houden en volgen de Holger en zijn moeder die in een verzorgingstehuis zit. En dan is er nog een kerkgenootschap die op de een of andere manier steeds overal verband mee lijkt te houden.

Ik reis alleen is het eerste thriller verhaal van Bjørk, maar hier merk je weinig van in het boek. Het verhaal zit prima in elkaar en de spanning blijft voelbaar gedurende het lezen. Doordat de hoofdstukken relatief kort zijn, beland de lezer als het ware in een rollercoaster van spanning.

De beschrijving van de personages doet enigszins denken aan het team van Helen Grace welke debuteerde in Iene miene mutte. Het team blijkt hecht maar voorzien van hun eigen persoonlijke ellende.

Een top debuut van deze schrijver. Inmiddels is het tweede deel, De doodsvogel ook verkrijgbaar. Hopelijk het begin van een nieuwe fantastische reeks binnen het Thrillergenre!

Ik reis alleen

ISBN: 9789021018034. Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Vertaald door: Renee Vink. Aantal pagina’s: 400

One thought on “Recensie: Ik reis alleen – Samuel Bjork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *