Tijdens het lezen: In seizoenen – Judith Visser

In seizoenen_140x209mm_voorplat_def_cmyk

De eerste leesclub van de Boekentrommel is samenwerking met Nakita’s Library is alweer een week aan de gang. Tijd om te bekijken wat we vinden van het boek, terwijl wij aan het lezen zijn.

Voor mij is dit het eerste boek dat ik lees van auteur Judith Visser. Na een aantal lovende recensies, begon ik met frisse moed.

Het boek is geschreven vanuit twee personages; David (de zoon van) en Annabel, de vrouw die ernstig ziek is. De afwisseling zorgt naar mijn mening voor een vlot verloop van het verhaal. Je leest de belevenissen van beide personages, elk met hun eigen ervaring en emoties. Annabel vertelt op haar beurt ook uit haar dagboek van toen ze 14 was. Deze combinaties zorgde er voor mij voor dat ik mij verbonden voelde met het boek. Ik kon mij dusdanig inleven alsof het mijn eigen moeder betrof.

Wat als de knobbel in haar lies een rugvin bleek die waarschuwend boven het water uitstak, vlak voordat de aanval begon?

Het is ieders grootste nachtmerrie, te moeten meemaken dat jouw moeder zo’n traject in moet. Tenminste het is in ieder geval die van mij.

Buiten het feit dat het boek is verdeeld in diverse personages die vertellen, zijn alle hoofdstukken slechts enkele pagina’s lang. Hierdoor vond ik het erg makkelijk om even tussendoor toch nog wat te kunnen lezen. Het boek pak je snel weer op zodra er even tijd voor is.

IMG_4739

Ondanks dat het onderwerp van het boek een enorm zwaar verhaal is, is het Judith Visser gelukt de schrijfstijl enigszins luchtig te houden. Zeker voor een nuchtere Rotterdamse zoals ik, voelt dat herkenbaar en vertrouwd. Geen doekjes om vinden, zeggen zoals het is, en een grapje op zijn tijd moet kunnen!

Normaliter lees ik voornamelijk thrillers. Dit boek was dan ook wel even iets anders. Ondanks dat, roept het boek mij de hele dag en nodigt mij uit verder te lezen. Het heeft me gegrepen, en ik denk dat het nog wel even duurt voor het mij loslaat.

Wat vinden jullie tot nu toe van het boek? Lees hier wat Nakita ervan vindt!

x

3 thoughts on “Tijdens het lezen: In seizoenen – Judith Visser

  1. Het boek leest, ondanks het zware thema, heel vlot…goed geschreven.

    Wat de inhoud betreft : het had op geen beter moment gekozen kunnen worden, nu met Moederdag 💖 . De angst is volgens mij bij iedereen aanwezig om je moeder, of iemand dierbaar te verliezen. Het feit dat David zo goed voor z’n mama zorgt is ontroerend en bewonderenswaardig. Maar aan de andere kant roept hij ook ‘ongemakkelijke’ gevoelens op, met z’n onverwerkte afscheid van Penny. Het doet wat raar en irreëel aan hoe hij daar dan weer mee omgaat; en zijn gedrag naar Yvana toe als gevolg hiervan.
    Ik ben ook nieuwsgierig naar het verhaal van Ronny en ‘de armband’ (wat Annabel dus blijkbaar ook weer getekend heeft voor het leven).
    Volgens mij is dat ook iets wat de schrijfster wil meegeven : bepaalde gebeurtenissen bepalen het verdere verloop van je leven, of je nu wil of niet.

  2. Mooi gezegd. En inderdaad het thema past bij de tijd van het jaar! Lijkt me ongelooflijk zwaar zoiets te moeten meemaken. Vandaag met Moederdag moeten we koesteren wat we hebben!
    Veel leesplezier nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *