Books and…The Bulletjournal

Veel van ons kennen het wel’tientallen briefjes waarop allemaal ‘To Do’ staat, zwerven door je huis en in je tas. Ik had precies hetzelfde. Tot ik onlangs via Social Media kennis maakte met het fenomeen: ‘The Bullet Journal’.

IMG_4775

Dit is een super handige manier om van al die losse briefjes af te komen. Alles wat je wil opschrijven kan in the bullet journal worden gedaan. Van afspraken, tot to do dingen, tot ideeën en nog te lezen boeken, noem het maar op. En dat alles in een simpel boekje! Hoe ideaal is dat!

Maar hoe begin je nou een Bullet Journal? Dit vroeg ik mij ook af, en dus ging ik op onderzoek uit.

Op de website van The Bullet Journal, staat een handig filmpje over hoe je nou begint. Echter is dit filmpje in het Engels en dus niet voor iedereen even handig te volgen. Vandaar hier mijn interpretatie van the Bullet Journal.

Wat heb je nodig?

Je kan zo klein beginnen als je zelf wil. Of juist groots aanpakken met diverse versieringen en dergelijke. Maar naar mijn idee heb je dit in ieder geval nodig:

 • Een mooi notitieboek. Mijne komt bij de Hema vandaan, maar er zijn ook duurdere versies te krijgen zoals de Moleskine notebook. Erg mooi, maar ik koos voor een goedkopere variant aangezien ik er net mee begonnen ben
 • Fineliners (of andere pennen waar je graag mee schrijft) in diverse kleuren
 • Potloden
 • Optioneel een liniaal
 • Optioneel stickers en andere versieringen

Hoe begin je nou?

Allereerst moet je je bedenken wat je kwijt wil in jouw Bullet Journal. Wil je alleen een bepaald onderwerp, of alles wat je normaal gesproken op losse briefjes schrijft?

Vervolgens maak je zogenoemde ‘Keys’ aan op de eerste pagina van je notebook. Dit is als het ware een legenda. Hier geef je aan hoe je bepaalde onderwerpen wil aanduiden. Hieronder zie je een voorbeeld uit mijn Bullet Journal.

FullSizeRender (57)

De volgende pagina is bedoeld voor je inhoudsopgave. Later plaats je hier al je onderwerpen de bijbehorende pagina zodat je later alles gemakkelijk kan terugvinden.

Vervolgens kun je een overzicht maken van de maand. Je kan dit doen, door op een pagina zoals een kalender. Later kun je dit per week of zelfs per dag uitwerken, met al je taken en afspraken en dergelijke. Hiervoor zijn genoeg voorbeelden te vinden op internet. Laat je vooral inspireren, heb ik ook gedaan!

FullSizeRender (59)

Nu je je basis hebt gemaakt, kun je jouw journal gaan invullen. Gebruik hiervoor de eerder gemaakte ‘Keys’. Wanneer je iets hebt afgerond markeer je deze als zijnde afgerond. Aan het einde van de maand kun je dan goed zien welke taken er eventueel nog openstaan. die kun je dan plaatsen in de volgende maand.

Naast dat je jouw Bullet Journal als agenda kunt gebruiken, kun je ook andere lijstjes maken die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld een lijstje met adressen en telefoonnummers of zoals ik, Mijn ‘Books to Read’ lijstje.

FullSizeRender (58)

Elke keer wanneer je een nieuw lijstje maakt, of een nieuwe maand aanmaakt, vermeld je deze in je inhoudsopgave.

Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg. Veel plezier met jouw eigen Bullet Journal!

x

4 thoughts on “Books and…The Bulletjournal

 1. Dit is leuk! Ik maak nu een soort planner met Photoshop die hierop lijkt. Ik ga hiermee bijhouden hoeveel ik op een dag lees, wat ik doe op een dag, welke blog ik voor wanneer schrijf en een algemene planning voor de maand.

  1. Hoi Jaike,
   Lijkt me ook leuk om dat eens via Photoshop te zien. Als je klaar ben, show je hem dan?
   Ik vind het echt super handig, nu ik dit ook ontdekt heb en erg leuk om eraan te werken. Ben benieuwd naar die van jou!

   Groetjes

   Kimberley
   De Boekentrommel

 2. Ik vond het er eerst heel erg omslachtig en als veel werk uitzien, maar zoals jij het nu weergeeft valt dat allemaal wel mee 🙂 ik houd het zelf denk ik bij mijn Outlook-agenda volzetten, maar dit is natuurlijk een prima (papieren) alternatief.

  1. Ja ik denk dat je het zo moeilijk kan maken als je zelf wilt. Ik dacht ook dat het lastig was, maar is maar net welke draai je eraan geeft. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *