Recensie: In seizoenen – Judith Visser

FullSizeRender (52)

Achterflap:

Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is?

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je ‘in seizoenen’ moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Voor haar zoon David is de gedachte zijn moeder te verliezen zo beangstigend dat hij bij haar intrekt. Hoe korter hun toekomst samen wordt, hoe meer een onverwerkt verleden de kop opsteekt.

Auteur

Judith Visser is een van de meest gewaardeerde auteurs van Nederland. Met haar heldere schrijfstijl en sublieme post bereikte ze honderdduizenden lezers. Haar romandebuut In seizoenen is een fenomenaal boek over ouder worden, liefde en opgroeien, en over de onverbiddelijke keuze tussen vasthouden en loslaten.

Mijn mening

In seizoenen was het eerst boek dat ik las van auteur Judith Visser. Samen met Nakita’s Library bestempelde wij dit boek als de ‘Boek van de maand’ mei. Het boek werd uitvoerig besproken en geanalyseerd.

Het boek wordt geschreven vanuit twee personages; David (de zoon van) en Annabel, een ernstig zieke vrouw, moeder en zus. Het mooie van deze schrijfstijl vind ik dat het verhaal compleet belicht lijkt te zijn. Je voelt mee met beide ervaringen en emoties en hierdoor ontstaat er een verbintenis tussen de lezer en de personages. Het boek is vrij luchtig geschreven, ondanks het zware onderwerp waarvan we allemaal hopen en nooit te hoeven meemaken. Visser gebruikt ook regelmatig grapjes in het verhaal. Ik, als nuchtere Rotterdammer, kan dit erg waarderen. Door grapjes eraan toe te voegen zie je dat de personages zo ook omgaan met ellende die ze doormaken.

De hoofdstukken zijn vaak maar enkele pagina’s lang waardoor je gemakkelijk even verder kunt lezen. Hoewel ik meestal het thriller genre verkies, riep dit boek mij constant als ik niet aan het lezen was. Het had mij in zijn greep omdat ik het verhaal kon projecteren op mijn leven: Wat als het mijn moeder was geweest? Wat dan?

Wat als de knobbel in haar lies een rugvin bleek die waarschuwend boven het water uitstak, vlak voordat de aanval begon?

Een buitengewoon knap geschreven roman, over ziekte, liefde, verbintenis en loslaten! Judith Visser geeft met deze roman een kijkje in haar eigen leven.

In seizoenen

ISBN: 9789044347500. Uitgeverij: The House of Books. Aantal pagina’s: 399

 

One thought on “Recensie: In seizoenen – Judith Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *