Books and… Koffie met Hilda Spuit

Jury19 [305851]

Onlangs had ik de enorme eer om op de koffie te komen bij de winnares van de Jonge Jury Debuutprijs; Hilda Spuit! Dat laat ik mij natuurlijk niet twee keer vragen en racete erheen!

Ik werd zeer hartelijk ontvangen door Hilda en haar man Ruud. Ik kreeg direct koffie aangeboden en mocht plaatsnemen in een lekker knus hoekje in de woonkamer.

FullSizeRender [305832]

Ik leerde Hilda kennen via diverse groepen op Facebook. Ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord, maar toen ik las dat zij op 20 april de Jonge Jury Debuutprijs had gewonnen met haar boek Geestverwanten was mijn interesse direct gewekt. Via Facebook raakte ik met haar aan de praat en wisselden we van gedachten over diverse onderwerpen.

Voor de mensen die Hilda nog niet echt kennen zal ik iets over haar vertellen. Hilda werd geboren in Bleiswijk en is nu woonachtig in Zoetermeer. Naast dat zij schrijfster is, is zij ook boekrecensente en schreef zij korte verhalen voor Borre Leesclub en Bobo. Ook schreef ze een boekje voor voor de Koninklijke Landmacht ter ondersteuning van jonge kinderen van militairen die uitgezonden worden. Met Geestverwanten debuteerde zij in het young adult genre.

FullSizeRender [305834]
De korte verhalen
Het verhaal voor gezinnen van de koninklijke Landmacht.
Het verhaal van Famke voor jonge kinderen van uitgezonden militairen.

Naast de koffie, kreeg ik ook de mogelijkheid om Hilda te interviewen. Dit leek mij natuurlijk een mooie kans en ik had mij dan ook goed voorbereid met een aantal vragen. Maar door de gezelligheid werd de tijd voor het interview langer dan verwacht.

Wat doe je naast het schrijven van boeken?

Ik werk drie dagen per week als creditmanager bij een IT bedrijf in Zoetermeer. Het is leuk werk bij een fijn bedrijf met fantastische collega’s.

Wilde je altijd al schrijfster worden?

Ja, eigenlijk wel. Vanaf dat ik heel jong was al. Mijn vader had een elektrotechnisch bedrijf. Ik heb uren doorgebracht in zijn kantoor en schreef daar allerlei verhalen. Mijn vader voorzag mij van Cola en snoepjes en zo kon ik uren door blijven gaan. Hij noemde mij al vroeg een ‘echte schrijfster’.

Wat zijn jouw 3 favoriete schrijvers?

Phoe, wat een lastige vraag. Ik heb zoveel gelezen. Maar als ik moet kiezen, zeg ik:

J.K. Rowling

Simone van der Vlugt

Jozef Rulof

Hoe kom je aan ideeën voor een boek?

Dat komt eigenlijk vanzelf. Ik schreef al een lange tijd korte verhaaltjes voor diverse websites en iemand zei dat ik daar meer mee moest doen. Toen ik op een keer onder de douche stond en bedacht waarover ik nu weer zou schrijven, viel mijn oog op de shampoofles. Uit het niets kwam het idee in mij op om te schrijven over een fles die in de glasbak werd gegooid en de reis die hij vervolgens doormaakte. Het verhaal werd als zeer grappig ervaren. Daarmee wil ik zeggen dat ik mij inspiratie overal en nergens vandaan haal.

Het verhaal voor Geestverwanten kwam in mij op toen ik mij herinnerde dat ik, toen ik 15 jaar was, zelf een keer aan glaasje draaien heb gedaan. Het verhaal ontstond vervolgens als vanzelf onder het schrijven.

Hoe bedenk je jouw personages?

Ik maak in Geestverwanten gebruik van drie hoofdpersonages. Eén is een wijs persoon, eén is verlegen en eén is brutaal. Ik had op de mavo twee goede vriendinnen en wij waren echt een drie-eenheid. Wij waren ook onderverdeeld in deze samenstelling. En ik was natuurlijk de brutale.

Heb je wel eens last van een schrijversblok en zo ja, hoe ga je daarmee om?

Absoluut! Wanneer ik merk dat ik er last van krijg, ga ik wandelen of lekker rommelen op facebook. Ik ben een erg gedreven iemand en ik vind op zo’n moment dan ook dat ik mijn boek NU moet schrijven. Dit werkt natuurlijk niet altijd. Inspiratie laat zich helaas niet dwingen. Meestal als ik even lekker ga rommelen op facebook, komt er gelukkig wel weer wat in mij op.

Met Geestverwanten heb je de Jonge Jury Debuutprijs 2016 gewonnen. Gefeliciteerd! Dat moet een enorme eer zijn geweest. 

Ja echt wel. Ik had het totaal niet verwacht. Voor de andere twee prijzen werden er schrijvers genomineerd dus dan weet je dat het tot de mogelijkheden behoort. Voor de debuutprijs waren geen nominaties. Ik was dan ook echt totaal verrast toen mijn naam genoemd werd. Mijn man moest meermaals tegen mij zeggen dat het nu de bedoeling was dat ik naar het podium ging. Ik had echt verwacht dat er andere schrijvers genoemd zouden worden. Er waren zoveel getalenteerde schrijvers bij.

IMG_20160420_180738 [305852]
De bijbehorende prijs.

 Inmiddels ben je bezig aan een nieuw boek. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

Mijn nieuwe boek zal een vervolg zijn op Geestverwanten. De hoofdpersoon zal het moeilijk krijgen en ook de politie zal weer een rol spelen in het boek. Het verhaal speelt zich een jaar na Geestverwanten één af. Er zullen weer onverklaarbare dingen gebeuren en de rest mogen jullie zelf lezen.

Wanneer kunnen we het boek verwachten?

Zoals het er nu naar uit ziet, 2017.

Komen er nog meer delen?

Deel twee zal vermoedelijk het laatste deel zijn. Ik ben ook al voorzichtig met nog een boek bezig. Dit zal tevens een young adult zijn. Het zal gaan over de heksenvervolging rond 1521. Hier doe ik al jaren research naar. Binnenkort zal ik hiervoor ook een reisje maken naar Wittenberg in Duitsland. Omdat een deel van het heksenverhaal zich daar afspeelt.

Heb je tips voor (beginnende) schrijvers?

Mijn ultieme tip is: Geef niet op! Blijf schrijven. Het maakt je hoofd leeg en zorg ervoor dat je meer in contact komt met jezelf. Luister naar je muze.

Wie is jouw muze?

Mijn vader, zeker weten. Hij vertelde zoveel verhalen. En ik geloof dat hij vanuit de hemel soms tegen mij fluistert: “Misschien moet je de meiden nu dit of dat laten doen”.

Het was een onwijs leuke en interessante avond. Ik heb ervan genoten. Maar ik kon natuurlijk niet vertrekken zonder het boek Geestverwachten aan te schaffen! Ik had het geluk dat ik een eerste druk kon kopen en dat deze gesigneerd werd waar ik bij was.

IMG_5043 [305830]  IMG_5058 [309918]

Lieve Hilda, nogmaals van harte gefeliciteerd met je fantastische boek! Ik ga het met veel plezier lezen. En natuurlijk onwijs bedankt voor je gastvrijheid.

26-5-2016 Kimberley en Hilda (1) [305845]

x

One thought on “Books and… Koffie met Hilda Spuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *