Books and…Nagedachtenis aan mijn oma

FullSizeRender [452011]

Zoals veel van jullie wellicht weten is mijn oma op 1 juni overleden op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Op dinsdag 7 juni, vandaag dus, zal zij worden gecremeerd. Om deze reden zou ik graag een mooi stukje plaatsen ter nagedachtenis aan haar. 

Afgelopen kerst kocht ik voor mijn oma een gedichtenbundel genaamd: Gedichten die vrouwen aan het huilen maken. Dit boek is samengesteld door Isa Hoes en uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Achterflap

Isa Hoes ging op zoek naar het meest dierbare gedicht van meer dan zestig toonaangevende Nederlandse en Vlaamse vrouwen. Zo ontdekte zij dat Aaf Brandt Cortius, Ester Verhoef, Sacha de Boer en vele andere vooraanstaande vrouwen geheime liefde voor poëzie bezitten. In Gedichten die vrouwen aan het huilen maken vertellen schrijfsters, actrices, kunstenaressen en politica’s over het gedicht dat hen telkens opnieuw raakt. Zo biedt deze verzameling een bijzonder en ontroerend inkijkje in de geest van vrouwen die ons huidige tijdsbeeld bepalen. Door haar persoonlijke ervaringen weet Isa Hoes als geen ander hoe ze ontroering overbrengt aan een groot publiek. Dit maakt dat deze bundel je raakt en niet meer loslaat.

Mijn oma

Kort nadat mijn oma het boekje had gekregen vertelde ze mij dat ze het een prachtig boekje vond welke veel emoties bij haar losmaakte.

Op zaterdag 28 mei 2016 was mijn oma bij ons thuis voor de verjaardag van mijn man. We zaten lekker in de tuin met een wijntje en mijn oma speelde met haar achterkleinkind, mijn zoontje van anderhalf.

Meermaals gaf ze aan dat ze het zo gezellig vond. Uit het niks zei ze dat ze nog steeds genoot van het gedichtenboekje en dat zij bij een gedicht een papiertje had gestopt omdat zij deze zo mooi vond. Wanneer zij er behoefte aan had las zij dit gedicht dan nog een keer.

Toen kwam mijn oma in het ziekenhuis te liggen. Ik vroeg mijn moeder dit boekje bij haar thuis op te halen. Ik zag dat er inderdaad een papiertje tussen het boekje zat bij een gedicht van Friedrich Ruckert, het favoriete gedicht van Tania Kross. Dit gedicht hebben wij ook op de rouwkaart geplaatst.

Vaak denk ik

Vaak denk ik, zij zijn slechts naar buiten gegaan, En zullen spoedig weer naar huis toe gaan. Wat een mooie dag! Wees maar niet bang, Straks staan ze weer bij jou in de gang!

Jazeker, zij zijn naar buiten gegaan, En zullen nu snel naar huis toe gaan. Wees maar niet bang want de dag is te loven! Zij lopen alleen maar naar de heuvels daarboven. 

Zij lopen daar in hogere sferen, En hebben nog geen zin om naar huis terug te keren. Wij halen ze wel in, boven in de zonneschijn, Daarboven is immers de dag zo fijn!

Lieve oma, we zullen je heel erg missen!

x

Gedichten die vrouwen aan het huilen maken

ISBN: 9789044629539. Uitgeverij: Prometheus. Aantal pagina’s: 173.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *