Recensie: Vertel me drie dingen – Julie Buxbaum

thumbnail_IMG_6760

Achterflap

733 dagen nadat mijn moeder is overleden, 45 dagen nadat mijn vader zich heeft laten strikken door een vreemde via internet, 30 dagen nadat we bij de vreemde zijn ingetrokken, en 7 dagen nadat ik ben begonnen op een kakschool waar ik helemaal niemand ken, ontvang ik een anonieme e-mail. 

De mail komt van een schoolgenoot die zich Iemand Niemand noemt. Hij biedt aan Jessies virtuele gids te zijn: iemand aan we ze alles mag vragen om haar nieuwe school te overleven. Maar een ding weigert hij te vertellen: zijn naam. Iemand Niemand blijkt bijzonder grappig en net zo in de knoop te zitten als Jessie. Ze begint naar zijn berichtjes uit te kijken. Maar wie is toch deze jongen op wie ze verliefd dreigt te worden?

Auteur

Julie Buxbaum is de auteur van het veelgeprezen The opposite of love en After you, en haar werk is in 25 talen vertaald. Vertel me drie dingen is haar eerste young adultboek. Ze woont in Los Angeles met haar man, twee kleine kinderen en een onsterfelijke goudvis, en ooit ontving ze een anonieme e-mail die de inspiratie vormde voor Jessies verhaal.

Mijn mening

Dit boek mocht ik ontvangen van Bol.com als recensie exemplaar, waarvoor nogmaals dank.

Is dit echt? Of is dit soms een inwijdingsstunt, a la een domme romcom? Eerst krijg je me zo gek dat ik je mijn diepste, duisterste gedachten/angsten vertel en dan BAM, als ik het totaal niet verwacht, zet je ze op Tumblr en lacht iedereen op WVHS me uit? Zo ja, dan rotzooi je met de verkeerde. Ik heb een zwarte band in karate. Ik kan heel goed mijn eigen boontjes doppen.

Zodra ik het pakketje openmaakte, overviel mij wederom een gevoel van blijdschap. Dit boek stond ook nog op mijn ‘nog te lezen lijstje’. Hoe weten ze dat toch.

De cover is ‘really cute’ met de mintgroene achtergrond en de jammie hartjes op de voorzijde. Een directe uitnodiging om te verslinden met een lekkere kop thee.

In het boek lezen we mee met Jessie, een jonge dame die net van school is gewisseld, omdat haar vader zo nodig met een rijke vrouw wilde trouwen, na het overlijden van Jessies moeder. En je voelt hem al aankomen, Jesssie is het hier niet echt mee eens. Buiten het feit dat ze midden in haar rouwfase zit, die al 733 dagen duurt, is ze ook een tiener met alle bijhorende hormonen die een bom aan veranderingen moet ondergaan. Allemaal door de keuze van haar vader. Alsof je moeder verliezen nog niet genoeg is.

Maar dan ontvangt ze een anonieme e-mail van Iemand Niemand, die haar een helpende virtuele hand aanreikt.

Vertel me drie dingen is een vlotte en vermakelijke young adult die je vrij snel doorleeft. Echter vind je in de bestandsdelen, wel een beetje het dertien in een dozijn aspect terug. Een meisje die moet wennen op een nieuwe school, de pestkoppen van de school, en twee jongens die wel erg aantrekkelijk zijn. De basis voor heel veel young adult boeken. Een goede en geslaagde mix, alleen zou het leuk zijn wel een keer wat originaliteit terug te vinden binnen dit genre.

Jessie is een meisje, you gotta love her. Geen blad voor haar mond op het virtuele vlak, maar slaat wel dicht in een face to face confrontatie. Gelukkig zijn er mensen die voor haar in de bres willen springen en haar zo helpen wennen op school.Want laten we eerlijk wezen, het is nooit gemakkelijk als nieuweling.

Maar wie is toch die Iemand Niemand? En waarom besluit hij haar te helpen? Ook dit personage is iemand bij wie je je direct veilig voelt. Je zou bijna je diepste geheimen delen, terwijl je nog geen idee hebt wie het is. Gedurende het boek ontstaat er een diepgaande band, die lijkt te groeien tot iets nog veel groters.

Een lekkere, romantische young adult, die zoals eerder gezegd wat mist aan originaliteit, maar zeker de moeite waard is om te lezen.

star-678038_640star-678038_640star-678038_640star-678038_640

Vertel me drie dingen:

ISBN: 9789026139628. Uitgeverij: de Fontein. Oorspronkelijke titel: Tell me three things. Vertaald door: Lia Belt. Verschijningsjaar: 2016. Aantal pagina’s: 334.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *