Recensie: Rosie zegt ja – Dawn French

rosie-zegt-ja

Korte inhoud

De superrijken van Manhattan hebben hun eigen strikte gedragsvoorschriften. In het kille appartement van de familie Wilder-Bingham aan Park Avenue bestuurt matriarch Glenn haar huishouden als een generaal. Wanneer de Engelse giga-optimiste Rosie hun huis binnenstuitert, heeft niemand in de gaten dat ze lak heeft aan reglementen. Rosie – achtendertig, eccentriek, met een geheim verdriet en een hart zo groot als New York – begint hun levens draad voor draad te ontrafelen.

Auteur

Dawn French maakt al meer dan dertig jaar lang mensen aan het lachen – bewust! Ze is een toonaangevende Britse auteur, toneel-, film- en tv-actrice en was te zien in o.a. French and Saunders. Dit is haar derde roman.

Mijn mening

In Rosie zegt ja maken we kennis met de eigenzinnige Rosie. Zij laat alles achter zich in Engeland om opnieuw te beginnen in Amerika. Zij betreedt de wereld van de nogal stijve familie Wilder-Bingham.

 Dit is Glenns koninkrijk. Haar familie en verwanten. Koningin Lear. Koningin Herodes. De bijenkoningin.

Al snel blijkt dat het nog niet zo gemakkelijk is aansluiting te vinden, wanneer haar kijk op het leven nogal verschilt van die van het hoofd van de familie, Glenn. Gelukkig kan zij haar draai goed vinden in de omgang met de overige familieleden en dit leidt nogal eens tot hilarische gebeurtenissen. Rosie blijft ondanks alles dichtbij zichzelf en haar eigen normen en waarden, en weigert zich compleet te veranderen ten gunste van Glenn.

‘Mooi, blij dat ik jullie niet hoef te martelen. Rechts, links, in de maat, vooruit. ‘ Rosie marcheert de deur uit, richting ontbijt.

Het boek doet denken aan Bridget Jones. Net als zij heeft Rosie haar eigen interpretatie van hoe om te gaan met het leven. Vooral niet te serieus. Maar net als Bridget, weet Rosie zich ook in de meest onmogelijke situaties te brengen. Wat nu? Hoe los je dit op terwijl je tegelijkertijd een woedende bijenkoningin achter je aan hebt?

De hoofdstukken zijn kort waardoor er lekker veel afwisseling in het boek is. De schrijfstijl is zoals Rosie, vooral niet te serieus en lekker luchtig. De personages zijn toegankelijk en herkenbaar en vooral Rosie is er een in de lijn ‘you got to love her’. Heerlijk nuchter en eigenzinnig en een tikkeltje (of tien) eigenwijs.

Wat mij betreft heeft Dawn French met dit boek een nieuwe generatie gestart van het Bridget Jones genre en zou dit boek wel eens deel 1 kunnen zijn in een zeer succesvolle serie. Het zou super zijn als French een vervolg zou maken voor dit boek. Ik zou hem in ieder geval zeker lezen.

star-678038_640star-678038_640star-678038_640star-678038_640

Rosie zegt ja

ISBN: 9789044350517. Uitgeverij: The House of Books. Oorspronkelijke titel: According to Yes. Vertaald door: Elvira Veenings. Verschijningsjaar in het Nederlands: 2016. Aantal pagina’s: 302

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *