Recensie: Als ik blijf – Gayle Forman

als-ik-blijf

Korte inhoud

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert…

Auteur

Gayle Forman, voormalig journalist en wereldreiziger, maakte veel indruk met haar debuut Als ik blijf (if I stay). Daarna volgden nog meer boeken van haar hand voor jongeren, waaronder het vervolg Wacht op mij. Haar veelgeprezen debuut is nu verfilmd onder de titel If I stay. 

Mijn mening

De verfilming heb ik nooit gezien, maar toen ik de cover zag ging er wel een belletje rinkelen bij me. Die afbeeldingen ken ik ergens van. Ik zocht de trailer op en ja hoor, ik was destijds voornemens de film te kijken. Echter is het er nooit van gekomen. Shame on me. Dus besloot ik het boek te lezen. Naar mijn mening is het tenslotte zo dat het boek vaak beter is dan de film.

Mijn vader is de eerste die ik zie. Zelfs van een paar meter afstand herken ik de pijpvorm in de zak van zijn jasje. ‘Pap!’  roep ik. Terwijl ik naar hem toe loop, wordt glibberig onder mijn voeten.

In Als ik blijf volgen we Mia, een succesvolle tiener die alles heeft wat haar hartje begeert. Maar dan, wordt alles in één klap weggevaagd. Ze raakt betrokken bij een zeer ernstig auto-ongeluk. Maar ze beleeft deze op een compleet andere manier. Ze is uit haar lichaam getreden en kijkt vanaf de zijlijn toe. Het meest vreemde is ook dat ze zichzelf ziet liggen, maar niks kan doen.

Met spoed gaat ze naar het ziekenhuis. Een aantal operaties verder blijft haar toestand kritiek. Maar ze kan niks doen. Tientallen vrienden en familie komen langs, maar het lukt haar niet om contact met ze te maken. Niemand kan haar zien.

Ik loop naar de muur, met het idee erdoorheen te zweven en er aan de andere kant weer uit te komen. Maar als ik dwars door de muur probeer te lopen… bots ik er alleen maar tegenaan.

Het boek neemt je mee op een emotionele rit, die uitzonderlijk wordt weergeven. We liften als het ware mee op Mia’s schouders en aanschouwen het tafereel net als zij vanaf de zijlijn. Hierdoor weet de auteur de emoties van omstanders levensecht weer te geven en voel je hun verdriet.

Ik heb zelf een zwaar ongeluk gehad, waarbij ik erg slecht heb gelegen op de IC en ik moet zeggen dat ik, ondanks dat dit verhaal prachtig wordt overgebracht door de auteur, het niet op die manier zelf had willen meemaken. Ik betwijfel of ik met het verdriet van mijn ouders en partner had kunnen om gaan.

Als ik blijf  is een prachtig en emotionele young adult die zeker nog even in je hoofd blijft rondspoken. Een om niet snel te vergeten.

star-678038_640star-678038_640star-678038_640star-678038_640

Als ik blijf

ISBN: 9789048821716. Uitgeverij: Moon. Oorspronkelijke titel: If I Stay. Vertaald door: Willeke Lempens. Verschijningsjaar Nederlands: 2009. Aantal pagina’s: 220

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *