Recensie: Het zusje – Louise Jensen

Korte inhoud

In dit debuut van auteur Louise Jensen volgen we Grace. In verband met haar een turbulente thuissituatie gaat Grace bij haar grootouders wonen. Op haar nieuwe school is ze het mikpunt van pesterijen, maar wanneer Charlie het voor haar opneemt ontstaat er een vriendschap voor het leven. Tenminste dat zou het moeten zijn.

Uit het niets verdwijnt Charlie, om na zes jaar ineens weer voor haar neus te staan. Maar dit is voor korte duur. Charlie overlijdt en laat Grace weer alleen achter. Charlies laatste woorden: ‘Ik heb iets vreselijks gedaan, Grace. Ik hoop dat je me kunt vergeven’ blijven Grace achtervolgen en ze besluit op zoek te gaan naar antwoorden. Ze graaft de doos met persoonlijke bezittingen op die ze samen met Charlie heeft begraven. Na het openen hiervan komt ze erachter dat ze vrij weinig wist van haar vriendin.

Ze besluit op zoek te gaan naar de vader van Charlie, maar al snel meldt zich een meisje aan haar voordeur die beweert de zus van Charlie te zijn. Tot overmaat van ramp lijkt haar relatie met Dan ook nog eens te stranden. Een wirwar van geheimen ontstaan en Grace wil koste wat kost antwoorden op al haar vragen.

Auteur

Enkele jaren geleden raakte Louise Jensen gewond bij een ongeluk. Als afleiding voor de pijn en haar beperkte bewegingsvrijheid begon ze te schrijven. Echter, het schrijven bleek meer dan een liefhebberij. Van haar debuutthriller Het zusje werden in het Verenigd Koninkrijk bijna 500.000 exemplaren verkocht.
Louise Jensen woont met haar gezin in Northamptonshire en geeft mindfulnesstrainingen.

Bron: A.W. Bruna uitgevers

Mijn mening

Eén van de eerste dingen die opvalt in dit boek is de schrijfstijl. Het verhaal heeft een prettige afwisseling in heden en verleden. In eerste instantie lijkt dit juist voor meer vragen te zorgen in plaats van de antwoorden op de vragen, maar gedurende het verloop van het verhaal vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plek.

Onbetrouwbaar

Zodra Anna in het leven van Grace verschijnt lijkt zij de juiste bedoelingen te hebben. Ook zij kampt met een hoop vragen en hoopt samen met Grace de antwoorden hierop te vinden. Toch bekroop mij vrij snel een gevoel van onbetrouwbaarheid. Is Anna wel wie ze zegt dat ze is? En waarom doet Dan toch zo vreemd ineens?

De zoektocht naar antwoorden

Het boek levert in het begin alleen maar vragen op. Wie is Anna? Waarom doet Dan zo vreemd? Wie stalkt Grace en waarom? Waarom wil Lexie ineens weer contact met haar? De zoektocht naar antwoorden staat centraal in dit boek. De opstapeling hiervan maakt het dat je als lezer door wil lezen. De onbeantwoorde vragen zijn een doorn in je oog. De lezer wordt verbonden aan het boek en en de pagina’s vliegen je om de oren.

Dit is zo’n moment waarin je een fractie van een seconde hebt om te bedenken wat je gaat zeggen, wetend dat je na je keuze niet meer terug kunt.

Been there, done that, of toch niet?

Gedurende het lezen kreeg ik steeds meer een ‘been there, done that gevoel’. Het verhaal voelde voorspelbaar aan en ik kreeg het idee dat ik het einde toch al wel wist. Maar door de manier waarop Louise Jensen het verhaal op papier heeft gezet, wilde ik toch graag doorlezen. En ik moet zeggen, ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Het plot was er één die ik even niet had zien aankomen. De twist in het verhaal explodeerde aan het einde en heeft mij serieus overrompeld. En daar hou ik van. Een clou die ik totaal niet had verwacht.

Een succesvol debuut

Louise Jensen heeft met Het zusje een overtuigend debuut geschreven. Ondanks het gevoel van voorspelbaarheid in het begin heeft zij mij zeker verrast met het plot. Zo voorspelbaar bleek het dus niet te zijn. De afwisseling tussen heden en verleden hebben mij als lezer weten te binden en ik hoop dan ook zeker meer van deze auteur te lezen.

Het zusje

ISBN: 9789400508439. Uitgeverij: A.W. Bruna. Oorspronkelijke titel: The Sister. Vertaald door: Mary Bresser. Verschijningsjaar: 2017. Aantal pagina’s: 347

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *