Recensie: Weg van jou – N.I. Monteny

Korte inhoud

Terwijl alleenstaande moeder en eeuwige vrijgezel Helena op haar nichtjes past en een acute aanval van basorexie (De plotselinge drang om iemand te kussen) probeert te bedwingen, kust haar schoonzus Anouk op een bruiloft een man die niet de hare is. In een garderobekast. Patriarchen weduwnaar Bob rijgt ondertussen de internetdates aan elkaar en Helena’s zoon vraagt zich af of samenwonen met zijn vriendin wel zo’n goed idee was. Er raast een storm door de familie Van Antwerpen die de relatiekaarten stevig door  elkaar schudt. En dan is er nog dat telefoontje van een televisiezender.

Auteur

Staar niet zo naar de mensen.

Haar hele kindertijd lang kreeg N.I. Monteny die opmerking. Maar wat is er boeiender dan de wereld en zijn bewoners in het oog houden? Erover schrijven, zo bleek, toen ze journalist en later ook ghostwriter werd. De perfecte baan voor wie nieuwsgierig is. Alleen, in die job moet je heel precies opschrijven wat de mensen zeggen, niet fantaseren over hoe hun leven eruit zou kunnen zien. Weg van jou is daarom haar eerste uitstap naar fictie, waar dromen eindelijk toegelaten is en staren zelfs contractueel verplicht.

Mijn mening

Allereerst wil ik uitgeverij Van Halewyck bedanken voor het recensie-exemplaar van dit boek.

In dit boek lezen we mee met een aantal verschillende personages. Zo hebben we Helena, de eeuwige vrijgezel die haar hoofd ineens op hol laat brengen door Klaus. Haar schoonzusje Anouk komt een oude bekende tegen die een en ander bij haar weet los te maken en alle personages die als een butterfly-effect last hebben van deze keuzes.

Het eerste wat opvalt aan dit boek is de feloranje kaft. Het is er eentje die opvalt, maar enkel door de kleur. De afbeeldingen op de cover zijn daarentegen eenvoudig. Ik hou daar wel van.

Het boek is verdeeld in een aantal tijdzones die van eerste tot de laatste ongeveer een jaar in beslag nemen.

Het boek zit vol humor, en herkenbaarheden. Een persoon, die ondanks dat je gelukkig bent met je partner, genoeg bij je los maakt zodat je twijfelt aan alles. De effecten hiervan zijn vaak verder voelbaar dan wij denken. Door de wisselingen in de personages valt het verhaal als een legpuzzel in elkaar. Ieder brengt zijn eigen ellende mee naar de puzzeltafel en laat zien dat de puzzel alles behalve rooskleurig is.

Iets waar ik regelmatig aan moest denken tijdens dit boek was de film Love Actually. En dan niet zozeer om de inhoud van het verhaal, maar meer dat het verhaal vanuit diverse personages wordt beschreven en later alles zijn eigen plek blijft te hebben in het geheel. Ik ben enorm fan van deze structuur en daarom las ik dit boek ook met veel plezier.

Wel vind ik dat de auteur meer aandacht had kunnen besteden aan het einde. Dit voelt voor mij enigszins afgeraffeld, er mist iets, diepgang wellicht. Ik kan het niet helemaal mijn vinger op leggen.

Al met al vond ik Weg van jou een geslaagde roman en ik zou graag meer van deze auteur lezen, mits zij kiest voor dezelfde schrijfstijl.

Weg van jou

ISBN: 9789461315199. Uitgeverij: Van Halewyck. Verschijningsjaar: 2017. Aantal pagina’s: 325

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *