Books and… Mijn top 5 van 2017

2017 is alweer nagenoeg ten einde. Tijd om de balans op te maken en te kijken naar de beste boeken die ik dit jaar las. Ik had mezelf een doel gesteld om 45 boeken uit te lezen dit jaar. Ik dacht dat ik dit wel zou halen omdat ik in 2016 maar liefst 51 boeken had gelezen. Ik was dus erg optimistisch dat ik de 45 wel moest halen. Helaas ben ik blijven hangen op 40, wellicht worden dit er 41 aangezien ik nog een boek aan het lezen ben.

Hoe kan het nou dat ik mijn challenge dit jaar niet heb gehaald?  In 2017 is er in ons gezin een kindje bijgekomen. In maart dit jaar is ons dochtertje geboren en telt ons gezin twee kinderen. Ik ging er vanuit dat ik veel tijd had om te lezen op de momenten dat zij en haar broer lagen te slapen. Echter bleek dat zij op veel momenten niet gelijktijdig sliepen. Er moest dus vaak een kindje worden beziggehouden. Daarnaast draaide het huishouden ook gewoon door en kwam ik qua tijd vaak in de knel. Zeker ook omdat ik zelf nog fulltime werk. Omdat ik realistisch moet blijven heb ik mijn challenge in 2018 naar 40 boeken gezet.

Maar van de boeken die ik wel las, welke vijf sprongen er nou echt uit voor mij?

Nachten in New York – Sarah Morgan

In deze feelgoodserie volgen we Paige. Samen met haar twee beste vriendinnen is zij een eigen evenementenbureau begonnen. Maar zoals bij elk startend bedrijf gaat niet met horten en stoten.  Om alles op gang te krijgen moet zij de hulp vragen van Jake, de beste vriend van haar broer. Maar omdat zij al sinds haar tienertijd stiekem verliefd is op Jake is dit een hele opgave voor haar. Zeker na een rampzalige afwijzing toen ze jong was. Om niet weer haar hart te laten breken, en een succes te maken van haar nieuwe bedrijf zet Paige alles op alles om haar gevoelens te verbergen.

Ik heb erg genoten van dit eerste deel uit deze serie. Ik kan dan ook niet wachten om meer delen te lezen.

Lees hier mijn recensie van Nachten in New York. 

S.T.A.G.S. – M.A. Bennett

Greer MacDonald is nieuw op de St. Aidan the Great School, afgekort S.T.A.G.S. .Helaas voor haar worden nieuwelingen vermeden. De Middeleeuwers – de populairste leerlingen van de school – zwaaien er de scepter. Net als ze denkt dat het nooit zal lukken om vrienden te maken, ontvangen Greer en twee andere leerlingen een geheimzinnige brief met voorop drie woorden: jagen schieten vissen. Als Greer erachter komt dat het een uitnodiging is om het weekend van de herfstvakantie door te brengen op het landgoed van Henry de Warlencourt, de knapste en rijkste jongen van de school, is ze verbaasd maar ook gevleid. Wat Greer nog niet weet, is dat je sommige uitnodigingen beter niet kunt aannemen.

Dit was een van de weinige young adults waarbij ik echt stond te popelen om eraan te beginnen. En S.T.A.G.S. heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt.

Lees hier mijn recensie van S.T.A.G.S. 

Ik zie jou – Clare Mackintosh

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

Dit boek mocht ik lezen voor een leesclub van Hebban. En wat was ik onder de indruk van dit boek. Een uitstekende thriller.

Lees hier mijn recensie van Ik zie jou. 

Ragdoll – Daniel Cole

Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd? Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?

Het lugubere aspect in dit boek was het hem, die triggerde mij. En daar heb ik geen spijt van gehad. Wat een debuut. En gelukkig, begin 2018 kunnen we het tweede deel lezen.

Lees hier mijn recensie van Ragdoll. 

Sara en Liv – Suzan Hilhorst

Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor.’

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.

Wat was ik onder de indruk van dit boek. Kippenvel. Een realiteit waarvan je hoopt dat hij voor niemand werkelijkheid wordt.

Lees hier mijn recensie van Sara en Liv. 

Van welke boeken waren jullie het meeste onder de indruk dit jaar? En naar welke boeken kijken jullie het meeste uit?

Ik wens iedereen alvast een goed uiteinde en een spetterend leesjaar!

-X-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *