Recensie: Voltooid – Mariska Overman

Korte inhoud

Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag: KLAAR.

Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur, wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer?

Auteur

Voltooid is de tweede thriller van Mariska Overman. Ze debuteerde succesvol in 2017 met Hoofdzaak, waarin Isabel Dieudonné geïntroduceerd werd. Ze is samen met haar man eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt, en schrijft over dood en rouw.

Mijn mening

Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van uitgeverij de Crime Compagnie omtrent het boek Voltooid. 

Voor ik begon met lezen was ik bang dat het een groot gemis zou zijn dat ik het voorgaande deel nog niet gelezen had. De kans op het ontbreken van cruciale informatie was aanwezig. Gelukkig bleek dit minimaal. In het verhaal worden meerdere verwijzingen gemaakt naar het verleden waardoor je in hoofdlijnen weet dat er voorafgaand aan dit verhaal is gebeurd. Uiteraard lijkt het mij wel een aanrader eerst het voorgaande deel te lezen.

In dit boek volgen we Isabel. Als ex-rechercheur en specialist postmortale zorg wordt zij betrokken bij een bizarre moordzaak waar ieders nekharen van overeind gaan staan. Het slachtoffer, een oudere en eenzame man wordt vermoord aangetroffen met een vlag, stekend uit zijn borstkas met de tekst KLAAR erop. Wat betekend dit? Wat wil je moordenaar vertellen? Waarom was deze man het slachtoffer? En zal dit het enige slachtoffer zijn? Terwijl Isabel worstelt met al deze vragen, gaat zij haar eigen strijd aan met haar verleden. Een die zijn littekens heeft achter gelaten.

Wat opvalt in dit boek is dat het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. Het hier en nu vanuit Isabel en het team, de moordenaar en een slachtoffer. Hierdoor wordt het verhaal van diverse kanten belicht en voel je je als een spin in het web van het verhaal. Je leest centraal mee van alle kanten.

De schrijfstijl is prettig. Eenvoudig maar tegelijkertijd diepgaand. Details worden goed uitgewerkt zonder dat het is voorzien van moeilijke termijnen die je afleiden van wat belangrijk is.

De spanning is goed verdeeld, hoewel het plot niet geheel verrassend is. De cover vind ik echter niet helemaal passen bij het verhaal. Ik mis de match hierin. Maar al met al is Voltooid een prettige thriller en ben ik benieuwd naar wat de auteur nog meer in haar mars heeft.

Voltooid

ISBN: 9789461092861. Uitgeverij: de Crime Compagnie. Verschijningsjaar: 2017. Aantal pagina’s: 369.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *