Recensie: De sekte – Mariette Lindstein

Korte inhoud

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.
Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten…

Auteur

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, aan de westkust van Zweden.
Al van jongsaf aan had ze een talent voor het vertellen van verhalen. Tegen de tijd dat ze van school kwam had ze haar zinnen gezet op een carrière in de journalistiek. Die droom vervloog echter toen ze op 19-jarige leeftijd in de Scientologykerk belandde. Ze klom razendsnel op naar het hoofdkwartier, waar ze uiteindelijk 27 jaar bleef en op het hoogste niveau werkte, direct onder Scientologyleider David Miscavige.
In 2004 slaagde ze erin te ontsnappen, onder dramatische omstandigheden.
Mariette woont tegenwoordig in Zweden met haar man Dan Koon, een eveneens voormalig Scientologylid én auteur.
Toen ze geïnterviewd werd door Pulitzer Prize-winnaar Lawrence Wright over haar tijd bij Scientology, ontstond het idee voor een thriller over een sekte, deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Inmiddels zijn alle drie de boeken uit Lindsteins trilogie enorme bestsellers in Zweden. De boeken verschijnen in 10 landen.
Naast schrijven geeft Mariette ook lezingen en voorlichting over de gevaren van sektes.

Bron: A.W. Bruna uitgevers

Mijn mening

De jonge Sofia Bauman is onlangs afgestudeerd en raakt geïntrigeerd door Franz Oswald. Wanneer zij een lezing van hem bezoekt over een genootschap ViaTerra met een bepaalde levensstijl weet hij haar te fascineren en biedt haar een baan aan op zijn landschap. Compleet overrompeld door zijn uiterlijke verschijning en charismatisch vermogen accepteert zij deze baan en reist af naar het eiland voor de Zweedse kust.

In eerste instantie lijkt het een gelukkige en vreedzame beweging en ondanks dat Oswald de touwtjes stevig in handen heeft, lijken hij en ViaTerra de juiste intenties te hebben. Maar hoe langer Sofia verblijft op het landschap, hoe meer dingen er beginnen op te vallen. En hoe juist zijn de intenties was Oswald werkelijk?

Het verhaal wordt verteld vanuit twee verhaallijnen, die van Sofia en van de jonge Fredrik Johansson, waarin we meelezen over zijn leven voor ViaTerra. Ondanks dat het verhaal een snelle thriller opbouw mist, weet de auteur door deze manier van schrijven het verhaal compleet te maken en je zo toch nieuwsgierig te maken naar het verloop. Het verhaal speelt zich af in een wat langer tijdperk, maar toch blijft je aandacht gefocust en gericht op Sofia en Oswald. En met een pakkende cliffhanger weet Lindstein de lezer alvast te abonneren op het volgende deel.

De sekte

ISBN: 9789400508446. Uitgeverij: A.W. Bruna. Oorspronkelijke titel: Sekten på Dimön. Vertaald door: Corry van Bree. Verschijningsjaar: 2017. Aantal pagina’s: 396.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *