Recensie: Jachthonden – Jørn Lier Horst

Korte inhoud

Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens beruchtste strafzaken: de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed.
Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt.
Om uit te vinden wat er daadwerkelijk is gebeurd moet Wisting zelf op onderzoek gaan, en niemand mag weten van zijn onderzoek. De pers gaat zijn gangen nauwlettend na en dus vraagt hij hulp aan zijn dochter Line, een journalist.
De vermissing van opnieuw een jonge vrouw vormt het startschot voor een zinderende race tegen de klok. Wisting en zijn dochter moeten iedereen nét een stap voor proberen te blijven.

Auteur

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.
Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekend observator van menselijke interactie. Van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Noorwegen.

Mijn mening

Na het succes van het eerste deel van het Wisting Kwarter (Rode sneeuw) is Jachthonden het tweede deel in deze serie rondom William Wisting.

In deel twee krijgt Wisting het zwaar voor zijn kiezen. Een zeventien jaar oude moordzaak waar hij de leider in was, wordt heropend nadat er nieuw bewijs is opgedoken waaruit blijkt dat het bewijs tegen de verdachte vervalst is. Wisting wordt geschorst en moet zijn dagen doorbrengen buiten zijn comfort zone van het politiebureau. Alsof dat nog niet erg genoeg is, komt zijn relatie ook op spanning te staan.

Samen met zijn dochter Line, welke werkzaam is als journalist bij een van de grootste kranten, zet hij alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Maar dan raakt er ineens nog een jonge vrouw vermist.

Het boek Jachthonden heeft in Zweden een verpletterende indruk gemaakt. Met dit boek won Jørn Lier Horst de Glazen Sleutel, De Gouden Revolver en de Prijs van het Genootschap van Zweedese misdaadschrijvers voor de beste misdaadroman. Ik was dus erg benieuwd of dit boek bij mij ook zo goed in de smaak zou vallen.

Een veelgebruikt aspect in deze thriller is het karakter van de twee hoofdpersonages in dit boek, William en Line. Zoals in vele thrillers is de rechercheur een doorgewinterde man die kamp met zijn eigen persoonlijke problemen. Daarnaast hebben we te maken met de enthousiaste Line, een overijverige journalist die probeert na te denken voor de politie. Ondanks dat dit geen origineel concept meer is, werkt het wel in dit verhaal.

Gedurende het verhaal weet de auteur de spanning prima op te bouwen. Als lezer voel je je verbonden met Wisting en wil je maar wat graag weten hoe de vork in de steel zit. Toch lijkt de clou in dit verhaal wat rauw op de dak te vallen. Hij is er ineens zonder een al te grote aanloop. Persoonlijk had ik graag een wat grotere en gedetailleerde opbouw gezien van de climax van dit verhaal.

Desalniettemin heeft Jørn Lier Horst met dit tweede deel in het Wisting Kwartet een goede thriller neergezet die zeker de moeite waard is.

Jachthonden

ISBN: 9789400506633. Uitgeverij: A.W. Bruna. Oorspronkelijke titel: Jakthundene. Vertaald door: Kim Snoeijing. Verschijningsjaar: 2017. Aantal pagina’s: 375.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *