Recensie: Alle slechte meisjes – Chris Whitaker

Korte inhoud

Iedereen houdt van Summer Ryan. Ze is een voorbeeldige leerling met een groot muzikaal talent en ze is een zonnestraaltje in het stoffige stadje Grace, Alabama. Ze verschilt als dag en nacht van haar moeilijke, rebelse tweelingzusje Raine.
Op een dag verdwijnt Summer. Ze is het zevende meisje in Grace dat plotseling niet meer thuiskomt. Met deze nieuwe tragedie heeft de politie moeite de onrust in het stadje te beteugelen. De sherrif gaat ervan uit dat Summer uit vrije wil is weggelopen, maar Raine laat het er niet bij zitten en gaat zelf op onderzoek uit.
Was Summer wel zo’n voorbeeldig meisje?

Auteur

Chris Whitaker werd geboren in Londen en werkte tien jaar in de als handelaar op de Londense beurs. Zijn debuutthriller werd bekroond met de CWA John Creasey New Blood Dagger. Whitakers tweede boek, Alle slechte meisjes, is het eerste dat in het Nederlands verschijnt. Hij woont in Hertfordshire met zijn vrouw en hun twee zoontjes.

Mijn mening

Een groter verschil tussen de tweelinzusjes Summer en Raine is niet mogelijk. Waar Summer overkomt als het voorbeeldige kind is Raine losbandig en tegendraads. Ondanks hun verschillen is hun band ongekend sterk en diep. Wanneer Summer spoorloos verdwijnt en iedereen er vanuit gaat dat zij op vrijwillige basis is vertrokken stort de wereld van Raine in. Zij kan het niet geloven en zet alles op alles om de waarheid bovenwater te krijgen. Zeker omdat Summer niet het eerste ogenschijnlijk brave meisje is die ineens is verdwenen. En hoe onschuldig is zij eigenlijk?

Het verhaal wordt afwisselend geschreven vanuit het heden, en het verleden vanuit Summer. Wat is er toch gebeurd met haar? Waarom is zij verdwenen en waar is zij nu?

De zoektocht begint. Onderlinge banden, persoonlijke conflicten, bedrog, liefde en verdriet lijken met elkaar verbonden in een knoop die nauwelijks uit elkaar te halen is. Gelukkig heeft Raine een stel vrienden die net als haar vastberaden zijn om Summer terug te vinden.

Als ze die vent ooit te pakken zouden krijgen (hij werd door de krant ‘de Vogel’ genoemd), zouden ze hem eerst lynchen en dan de politie bellen. Dat hadden ze nooit zo uitgesproken, maar zo zou het wel gaan.

De speculaties over de mogelijke dader houden het stadje in zijn greep. Wie is die Vogel en wat wil hij? De politie tast in het duister en kampt met een schuldgevoel omdat zij dit wellicht in het verleden al hadden kunnen stoppen.

Alle slechte meisjes is een psychologische thriller. Eentje die origineel is in zijn soort. Ondanks dat aan het einde alles samenvalt, mistte ik soms het gevoel van samenhang tijdens het lezen. De soms lange dialogen zonder achtergrond brachten mij van de wijs en kostte mij enige moeite de aandacht te doen vasthouden. De schrijfstijl is zeker iets geweest waar ik aan moest wennen.

Ondanks deze vorm van kritiek is het een thriller die je bezig houdt. Een prima thriller, anders dan anders met unieke personages die je bij zullen blijven.

Alle slechte meisjes

ISBN: 978-94-005-1026-5. Uitgeverij: A.W. Bruna. Vertaald door: Ineke de Groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *