Recensie: Een onverwachte kerst – Natalie Cox

Korte inhoud

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen.

Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos, stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in Devon, om mee te helpen in de hondenopvang van haar nichtje. Maar haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Duitse dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baasje Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.

Auteur

Natalie Cox is het pseudoniem van de Britse schrijfster Betsy Tobin. Van haar literaire romans werden in Engeland ruim 100.000 exemplaren verkocht. Met Een onverwachte kerst bewijst ze zich als een geweldige nieuwe stem in het feelgoodgenre. Naast het schrijven runt ze een kleine, onafhankelijke boekhandel annex café in Londen.

Mijn mening

Ok, toegegeven, dat mijn timing om dit boek te lezen enigszins wat aan de late kant was, was ik toch blij verrast met dit kerstverhaal.

We hebben allemaal wel eens van die jaren dat we kerst verafschuwen. Ondanks dat het ‘the most wonderfull time of the year is’, kunnen we af en toe de dagen wel om kijken. Dit was de mood waarin ik dit jaar mijn kerst doorbracht. En dan valt er een romantisch boek op de mat, met als onderwerp kerst. Met wat frisse tegenzin begon ik dit boek net na de kerst te lezen. En ik moet zeggen, ondanks mijn negatieve gevoelens rondom de feestdagen, wist dit boek mij uit een dalletje te trekken.

Net als ik heeft Charlie totaal geen behoefte aan gezelligheid, kerstbomen en kerstliedjes. Ze is single, heeft pijntjes en zonder dak boven haar hoofd voelt ze zich ellendig. Dus wanneer haar nichtje haar vraagt haar te helpen met haar hondenopvang stemt Charlie in en reist af naar Devon. Naast een aantal zeer aparte viervoeters, ontmoet zij daar ook interessante mannen. Is deze kerst dan toch nog te redden?

Ik loop langzaam de trap op en speel de scene in mijn hoofd opnieuw af. Heeft Gerry hem onder druk gezet? Of was het zijn eigen idee? Deze man is een menselijke versie van een Rubiks kubus: bedrieglijk, frustrerend, verwarrend. Ofwel: onmogelijk.

Charlie is een meid naar me hart. Hart op de tong, ietwat pessimistisch en vol humor. Ze dealt met haar problemen op haar eigen manier en dat zorgt nog wel eens voor wat onhandige momenten. De worsteling die zij ervaart met mannen in haar leven is herkenbaar voor menig vrouw en roept een vlaag van herkenning en medeleven op.

Charlie komt erachter dat soms niet alles is wat het op het eerste oog lijkt. Wanneer je beter kijkt lijken mensen toch meer in hun mars te hebben. Dit lijkt een belangrijke boodschap in het boek. ‘Don’t judge a book by it’s cover’ en lees hem eerst voor je een oordeel klaar hebt. Het kan je nog verassen.

Natalie Cox weet een gedetailleerde beschrijving te geven van de setting en de personages. Zelfs de honden krijgen een waar gezicht en persoonlijkheid. Het roept warme gevoelens bij je op, waardoor je ervaart dat er hoop is, voor iedereen. Zelfs voor de mensen die geen zin hebben in kerst.

Een onverwachte kerst

ISBN: 9789022585726. Uitgeverij: Boekerij. Oorspronkelijke titel: Not just for christmas. Vertaald door: Anne Jongeling. Verschijningsjaar: 2018. Aantal pagina’s: 302.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *