Recensie: De Date – Louise Jensen

Korte inhoud

Haar zaterdagavond begon normaal. Nadat haar huwelijk onlangs gestrand was, hadden haar vrienden haar ervan overtuigd dat het tijd was dat ze weer eens zou gaan daten. 
Ze is er klaar voor, ze is zenuwachtig maar ook opgetogen. Haar nieuwe leven staat op het punt te gaan beginnen. 
Maar op zondagochtend is alles anders. Ze wordt wakker en weet meteen dat er iets niet klopt. Ze is thuis, ze is alleen, ze is gewond en heeft geen enkele herinnering aan de voorgaande avond en nacht. 
Dan kijkt ze in de spiegel. En de vrouw die haar aankijkt, heeft ze nog nooit eerder gezien…

Auteur

Enkele jaren geleden raakte Louise Jensen gewond bij een ongeluk. Als afleiding voor de pijn en haar beperkte bewegingsvrijheid begon ze te schrijven. Echter, het schrijven bleek meer dan een liefhebberij. Van haar debuutthriller Het zusje werden in het Verenigd Koninkrijk bijna 500.000 exemplaren verkocht. 
Louise Jensen woont met haar gezin in Northamptonshire en geeft mindfulnesstrainingen.

Mijn mening

Het zal je maar gebeuren. Na een lange tijd durf je de stap eindelijk aan: Je gaat op een datingsite en hebt uiteindelijk een blind date. Maar dan, de dag erna is alles anders. De ochtend naar haar date voelt Ali zich vreemd. Ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd, ze is alleen, gewond en haar hele hoofd is een grote blur. Maar de schrik van haar leven krijgt ze wanneer ze in de spiegel kijkt. De vrouw die naar haar terug kijkt heeft ze nog nooit gezien.

De angst van elke vrouw wordt werkelijkheid voor Ali. Totaal geen herinnering meer hebben van je blinddate. En daar bovenop herkent ze haar eigen spiegelbeeld niet meer. Ze wordt gediagnosticeerd met prosopagnosie, oftewel gezichtsblindheid. De voor haar normaal zo bekende gezichten zijn nu volslagen vreemden voor haar.

“O Ali, (…) jij dacht vast dat je nachtmerrie voorbij was, niet? Dit is nog maar het begin. We gaan plezier beleven. Dat wil zeggen: ik dus. En jij? Jij gaat het uitgillen.”  

Het verhaal wordt voornamelijk beschreven vanuit het perspectief van Ali. Hoewel de beschrijving zeer gedetailleerd wordt gedaan, kun je niet alles voor waar aannemen aangezien Ali zelf niet weet wat waar is en wat niet. Dit zorgt voor enige verwarring. Zeker wanneer haar vrienden ook nog eens liegen tegen haar, ben je als lezer van het pad afgedwaald. Gedurende het boek steken er steeds meer vraagtekens te kop op en voel je je als lezer soms met een kluitje in het riet gestuurd. Echter is dit niet storend, maar dwingt het je als lezer verder te willen lezen. Het verhaal is er een die de stempel origineel met trots mag dragen.

Maar ook de dader heeft een stem gekregen. Tussen de hoofdstukken van Ali zitten korte hoofdstukken geschreven vanuit het perspectief van de veroorzaker van Ali’s prosopagnosie. Hierdoor worden belevenissen van Ali vergelijken en vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plaats.

Met De Date heeft Jensen een originele en verfrissende psychologische thriller op de markt gezet, die door de hedendaagse aspecten een aanrader is voor zowel jonge lezers, als de wat ouderen.

De Date

ISBN: 9789400510777. Uitgeverij: A.W. Bruna. Oorspronkelijke titel: The Date. Vertaald door: Joost van der Meer en William Oostendorp. Verschijningsjaar: 2019. Aantal pagina’s: 375.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *